Specjalnie dla Ciebie przygotowałam listę 12 ciekawych tricków kuchennych, które z pewnością pomogą Ci w codziennych czynnościach. proste, sprawdzone i przede wszystkim skuteczne!
- Nasmaruj oliwa świeżość kupione jajka, zanim włożysz je do lodówki. Dzięki temu ich świeżość znacząco się przedłuży.
- Odkrojony kawałek ciasta uzupełnij chlebem. Jeśli w brakującą cześć włożysz pieczywo, nie tylko ciasto pozostanie dłużej świeże.
- Wykorzystaj słoik po majonezie do zrobienia dressingu do sałaki. Nie skrob ścian łyżeczką, a jedynie dodaj ocet, zioła oraz przyprawy (w zależności od smaku) do pustego już prawie słoja i wstrząśnij. Będzie czysty, a zawartość można użyć jako dressing.
- Przechowuj cebule oraz czosnek w w papierowych torebkach z dziurkami – będą świeże nawet przez dwa miesiące.
- Przecięte awokado przetrzymuj z cebulą – nie stanie się brązowe.
- Jeśli nie chcesz, żeby Twoje ziemniaki kiełkowały podczas przechowywania, ułóż je razem z jabłkami. Etylen w nich zawarty powstrzyma ten proces.
- Słoik po nutelli zalej gorącym mlekiem (ale nie wrzącym!) – czekolada do picia gotowa!
- Ananasa w całości przechowuj „do góry nogami” odcinając uprzednio jego końcówkę – dzięki przepływowi cukrów będzie dłużej świeży.
- Brokuły i seler owiń w srebrną folię – będą świeże nawet przez miesiąc czasu.
- Zawiąż końcówki górne bananów folią – owoc nie sczernieje przez kilka dni.
- Jeśli nie chcesz aby główka sałaty szybko zwiędła i stała się brązowa, wówczas wsadź ją do lodówki w papierowej torbie i pozostaw zewnętrzne liście nienaruszone.
- Stare chipsy odśwież za pomocą mikrofalówki – nastaw na niezbyt duża moc na krótki czas.
Smacznego!