Świeczki bez wątpienia nadają specyficzny klimat każdemu pomieszczeniu, nie inaczej jest też z kuchnią. Najładniejsze i najbardziej „klimatyczne” są jednak te, które wykona się samemu. Mogą mieć różne kształty, kolory, a także wydzielać rozmaite zapachy – wszystko zależy od Twojej kreatywności oraz zdolności manualnych. W poniższym wpisie pokażę Ci jak w bardzo prosty sposób przygotować 3 różne warianty ciekawych świeczek z materiałów dostępnych w każdym domu.
Pierwsze ze świec będą „pomarańczowe”. Przygotowania rozpocznij od nacięcia skórki owocu w miejscu gdzie ma on największy obwód. Następnie, bardzo delikatnie, ściągnij ją tak aby powstały dwie „łódeczki”. Tą w której powstanie „knot” (środek pomarańcza z białego miąższu) zalej 2-3 łyżeczkami oliwy z oliwek, pamiętając aby wystająca część dobrze się nią namoczyła. Na górnej połowie pomarańczy wytnij wzór wedle uznania (gwiazdka, serce etc.) który nie tylko będzie ozdabiał świecę ale i zapewni dopływ tlenu. Podpal „knot” oraz nałóż „czapeczkę” i świeca gotowa!
Świeczki z kapsli przygotujesz w następujący sposób – na początek usuń z nich gumową powierzchnię tak aby został sam metal, który następnie oczyść za pomocą wody z mydłem lub płynem do naczyń z ewentualnych resztek kleju. Następnie musisz pozyskać skądś wosk – kupić w sklepie, stopić stare, zużyte do połowy, świece bądź ewentualnie wykorzystać kredki z wosku. Następnie zaopatrz się w knot (do kupienia w sklepach lub wyciągnięty ze świec). Pamiętaj aby używać nieuszkodzonych kapsli aby wosk się nie wylał. Umieść knot na środku każdej i przymocuj kropelką wosku. Przed jego stopieniem upewnij się że usunąłeś papierowe opakowanie i zacznij go podgrzewać w garnku napełnionym wodą – wosk znajduje się w mniejszym, zatopionym w niej (może to być tez puszka od farb). Wosk wlewaj powoli i bardzo dokładnie. Świeczki są gotowe!
Ostatni sposób pozwoli Ci na zagospodarowanie starych kubków i filiżanek, a przy okazji ozdobienie kuchni. Przede wszystkim oczyść szkło z brudu i daj mu całkowicie wyschnąć. Następnie przygotuj knot dłuższy od głębokości kubka, i zawiąż jeden jego koniec na patyczku, który połóż na szczycie naczynia tak aby knot zwisał swobodnie aż do jego dna. Metodą opisywaną powyżej rozpuść wosk i dodaj do niego jedną czy dwie krople aromatu barwiącego jedzenie (tak aby uzyskać pożądany kolor). Wlej ostrożnie gorący wosk, a po jego zastygnięciu odwiń knot. Świeca nadaje się już do użycia!
Zdjęcia:
http://creativejewishmom.typepad.com
http://www.etsy.com
http://www.kissandmakeup.tv