Wyspa w kuchni umiejscowiona centralnie lub oddzielające kuchnię od salonu to nie tylko dobre rozwiązanie funkcjonalne, ale także nowoczesny element dekoracyjny. Dobrze sprawdza się w przestronnych pomieszczeniach, ale także w mniejszych i otwartych kuchniach, co przesądza o jej popularności.
Najprościej mówiąc wyspa, o której mowa, to nic innego, jak wolno stojące stanowisko kuchenne, oddzielone od rzędu mebli ustawionych pod ścianą. Kształt i elementy ją tworzące zależą jedynie od naszej inwencji i wielkości kuchni. Wyspa może zawierać oprócz zlewu, blatu i kuchenki, także miejsce do jedzenia czy nawet barek. W tym ostatnim przypadku jest zabudowana od góry, gdzie znajdują się stojaki na alkohol i miejsce na zwieszenie kieliszków.
Najbardziej jednak popularnym typem wyspy jest rozwiązanie pozwalające na gotowanie i zmywanie, a także zawierająca funkcjonalny blat.
Gdzie zlokalizować?
Jeżeli kuchnia jest połączona z salonem, wyspa najlepiej wygląda, jeżeli znajduje się na granicy pokojów. Dzięki temu w kuchni jest bardzo dużo miejsca nie ograniczonego żadnym meblem. Takie ulokowanie dobrze sprawdza się również podczas spotkania z przyjaciółmi, bowiem pozwala na swobodny kontakt z gośćmi.
W kuchni zamkniętej wyspa powinna znajdować się na środku, oddalona od brzegu ścian w taki sposób, aby nie utrudniała poruszania się podczas przygotowywania potraw. Dzięki temu będzie spełniała swoja funkcję. Minimalna odległość krawędzi wyspy od szafek lub ścian to 90 cm, by można było swobodnie otwierać szafki i szuflady, jednak dobrze, jeżeli odległość będzie większa.
Nowa jakość
Wyspa zmienia nie tylko wygląd naszego wnętrza, ale w równym stopniu wpływa na sposób użytkowania kuchni z uwagi na to jej otwartość. Zmienia się także dostęp do sprzętów. W tradycyjnej aranżacji przy połączonych blatach, często trudno pracować dwóm osobom jednocześnie. Wyspa daje możliwość dostępu z każdej strony. To sprawia, że w gotowanie obiadu czy przygotowywanie kolacji dla znajomych może włączyć się kilka osób, co może stać się ciekawym zajęciem towarzyskim.
Wyspa to także dodatkowe miejsce na przechowywanie kuchennych sprzętów. Część z nich nie musi już być schowana w szafkach, ponieważ zyskujemy większą powierzchnię, na której możemy je umiejscowić. Dodatkowo niektóre z nich, jak m.in. chłodziarkę, możemy wbudować.
Należy pamiętać, że takie urządzenie kuchni najlepiej sprawdza się w dużych pomieszczeniach. Postawienie wyspy w kuchni o małym metrażu sprawi, że poruszanie się po niej będzie niewygodne.
Bez wątpienia kuchenna wyspa jest nowoczesnym i praktycznym rozwiązaniem. Należy się jednak dobrze zastanowić, zanim zdecydujemy się na nią w naszym mieszkaniu.