Politetrafluoroetylen – tak fachowo określa się tworzywo, które pod znaną wszystkim nazwą – teflon, sprawia, że zwykłe gotowanie jest dużo przyjemniejsze. Właściwości tego syntetycznego związku sprawiają, że nie przywiera do innych tworzyw i jest odporny na wysokie temperatury. To decyduje o tym, że jest używany do produkcji kuchennych naczyń.
Trudno chyba już dzisiaj znaleźć kuchnię, w której nie ma patelni lub garnków z teflonu. Nowe naczynia przyjęły się bez większych problemów, a zwykłe garnki wylądowały w śmietniku. Teflon oznacza również możliwość smażenia bez tłuszczu lub z dodatkiem niewielkiej jego ilości. Jest to ważne dla osób chorych m.in. na cukrzycę. Są to cenne zalety.
Troska o bezpieczeństwo
Przyjemność gotowania jest jednak okupiona pewnymi warunkami, o których warto wiedzieć:
Po pierwsze: potrawy należy mieszać przy pomocy drewnianych lub plastikowych przyborów. Teflon ma właściwości rakotwórcze i używanie metalowych łyżek sprawia, że jego drobne cząsteczki dostają się do jedzenia, które następnie zjadamy.
Po drugie: do mycia nie używamy ostrych ścierek i przyrządów, które mogą zarysować powierzchnię. Niektórzy doradzają używanie papierowego ręcznika lub miękkiej gąbki.
Po trzecie: gorących naczyń nie należy gwałtownie schładzać. Zalanie zimną wodą teflon zdjęty prosto z pieca powoduje, że jego powłoka się łuszczy.
Po czwarte: nie jest zalecane mycie patelni w detergentach. Ciepła woda w zupełności wystarczy.
Po piąte: myjemy ręcznie. Czyszczenie naczyń teflonowych w zmywarce, gdzie znajduje się chlor i sole, powoduje szybkie wysuszenie powłoki zapobiegającej przywieraniu potraw.
Trzymać się zasad
Najistotniejsze jest jednak to, aby pamiętać, że teflon ma silne działanie trujące oraz rakotwórcze, dlatego przez wielu nazywany jest azbestem XXI wieku. W pewnym momencie pojawiła się opinia, że nawet zbyt duże nagrzanie powoduje szkodliwe opary, jednak informacje te nie są do końca potwierdzone i trudno jednoznacznie je rozstrzygnąć. Nie ma co ukrywać, że są to niewątpliwie duże niebezpieczeństwa.
Zatem czy w przypadku patelni teflonowych, wygoda okupiona jest ryzykiem uszkodzenia zdrowia? W skrajnych przypadkach tak, jednak rozsądne użytkowanie sprawi, że teflonową patelnię będziemy mogli używać z przyjemnością i bez obawy o stan zdrowia.