W poprzednim wpisie zapoznałam Cię z trzema typami kuchni – tradycyjną gazową, elektryczną (nieceramiczną) oraz ceramiczną. Przyszła więc pora aby omówić ostatnie, najbardziej nowoczesne, rozwiązanie, a więc płytę indukcyjną. Popularność tego rozwiązania wzrasta, dzięki jego wielu niezaprzeczalnym atutom, a ceny zaczynają się kształtować na coraz bardziej interesującym pułapie.Budowa kuchenki polega na tym, iż pod powierzchnią płyty ceramicznej odnaleźć można nie elementy grzejne, jak w przypadku płyt ceramicznych, a cewki o zmiennym polu magnetycznym. Dynamiczne zmiany pola powodują powstanie w naczyniu (na jego dnie) prądów wirowych, rozgrzewających garnek i znajdująca się w nim potrawę. Jako, iż płyta nagrzewa się od dna garnka, ryzyko poparzeń i przypaleń jest ograniczone do minimum. Szybsze gotowanie, a także smażenie łatwiejsze czyszczenie (płaska powierzchnia bez przypaleń) i duże bezpieczeństwo to podstawowe zalety. Dodać do tego należy również Wygodę i pełną kontrole procesu gotowania (co objawia się choćby odcięciem dopływu prądu w momencie zdjęcia garnka).
Najtańsze urządzenia tego typu (czteropolowe) rozpoczynają się już od 800 złotych, jednak cena wielopolowych modeli, a także tych posiadających bardziej zaawansowane funkcje, może osiągać kilka lub kilkadziesiąt tysięcy.
Jeśli chcesz stosować to rozwiązanie w swojej kuchni musisz być przygotowany na zakup garnków do niego dostosowanych. Najlepszym rozwiązaniem są takie, które posiadają jak najgrubsze, ferromagnetyczne dno bądź garnki żeliwne czy też ze stali nierdzewnej. Garnki ceramiczne, aluminiowe oraz szklane nie mogą być w ogóle brane pod uwagę. Najprostszą metodą sprawdzenia czy dany garnek nadaje się do tego typu kuchni jest odszukanie napisu „for induction” bądź przyłożenie magnesu – jeśli magnes wchodzi w słabą interakcję bądź nie występuje ona w ogóle – zapomnij o stosowaniu tego garnka przy indukcji.
Podsumowując – należy mieć na uwadze, iż różne rodzaje kuchni przeznaczone są dla różnego typu osób. Jesli Twój portfel nie jest zbyt zasobny, proponuję kupno nowoczesnej kuchenki gazowej lub tańszej ceramicznej. W przypadku większych ilości wolnej gotówki, zdecydowanie postaw na indukcję. Odradzam natomiast zakup kuchenek elektrycznych nieceramicznych.