Jednym z częstszych dylematów przy okazji aranżacji i projektowania kuchni jest rozterka, czy pomieszczenie to powinno być otwarte na przyległe do niej pokoje (salon, jadalnia) czy też powinno się je wyraźnie oddzielić od pozostałej części domu lub mieszkania.
Wpływ na tę decyzję może mieć bardzo wiele czynników takich jak wielkość i przestronność danego pomieszczenia, liczba okien i poziom oświetlenia, a także liczba mebli, elementów wyposażenia oraz sprzętów agd. Również sama specyfika pomieszczenia kuchennego i wykonywanych w nim czynności również mogą mieć wpływ na decyzję o otwarciu lub odcięciu przestrzeni kuchennej.
Poszukując inspiracji na ciekawe aranżacje kuchni należy przede wszystkim wziąć pod uwagę wielkość i kształt samej kuchni, jak i pomieszczeń z nią sąsiadujących. W przypadku dużych, przestronnych i dobrze doświetlonych kuchni decyzja w zasadzie zależy od indywidualnych preferencji, gdyż otwarcie pomieszczenia kuchennego nie wpłynie znacznie na jego odbiór. Znacznie gorzej wygląda sytuacja w przypadku ciasnych i bardzo małych pomieszczeń kuchennych, które mogą wręcz przytłaczać swoimi wymiarami, a nieraz okazać się i za ciasne na przechowywanie rozmaitych sprzętów kuchennych. W takim przypadku zaleca się raczej otwarcie kuchni na sąsiednie pomieszczenie, co z jednej strony doda uczucia przestrzeni i wolności, a z drugiej strony pozwoli tez na lepsze rozłożenie i przechowywanie rozmaitych naczyń, narzędzi kuchennych i sprzętów agd.
Tak więc za największe zalety kuchni otwartej można uznać przede wszystkim większą przestrzeń, co przekłada się zdecydowanie na komfort fizyczny i psychiczny. Kuchnia otwarta na salon pozwala też na ciągły kontakt pomiędzy osobami gotującymi a resztą rodziny lub znajomych oczekujących na posiłek. Otwarta kuchnia daje także możliwość rozlokowania rozmaitych sprzętów, narzędzi i naczyń kuchennych na półkach salonu i jadalni.
Minusy otwartej kuchni to przede wszystkim sam charakter tego pomieszczenia. Nieprzyjemne zapachy, hałas niektórych sprzętów kuchennych, uczucie parności i podwyższonej temperatury czy też sterta naczyń pozostałych po przygotowaniu posiłku – to elementy, które wiele ludzi wolałoby ukryć, zwłaszcza w obliczu wizyty gości. Wiele osób także nie lubi, kiedy inni „patrzą im na ręce” w trakcie gotowania, co przy otwartej kuchni jest bardzo mocno odczuwalne. Otwarta kuchnia to także konieczność zachowania odpowiedniej stylistyki, która będzie się dobrze komponować z resztą pomieszczeń – na przykład z salonem.
Pora więc na omówienie zalet i wad kuchni zamkniętej, które są po prostu totalnym przeciwieństwem wad i zalet w przypadku kuchni otwartej. Nie musimy się obawiać, że nieprzyjemne zapachy uprzykrzą życie osobom przebywającym w innych pomieszczeniach, a po samym gotowaniu wystarczy tylko zamknąć drzwi, aby nie narażać gości na widok brudnych naczyń i resztek jedzenia. Zamknięta kuchnia pozwala również skupić się na gotowaniu, bez obaw, iż co chwilę ktoś zerka nam przez ramię
Jedni uznają to za wielką zaletę, a z kolei innym nie spodoba się wizja odizolowania od gości lub reszty rodziny. Na koniec warto wspomnieć o stylistyce kuchni – z racji iż jest to pomieszczenie w pełni oddzielone od innych pomieszczeń w domu, można tutaj swobodnie wprowadzić indywidualny styl i charakter wystroju i aranżacji wnętrza.
Jak więc można śmiało powiedzieć: ile kuchni i ile rodzin – tyle słusznych rozwiązań. To co jedni wezmą za wady kuchni otwartej, inni z kolei uznają za jej największe atuty i na odwrót. Dlatego też warto przeanalizować wszystkie „za” i „przeciw”, a następnie przełożyć je na warunki własnej zabudowy oraz spojrzeć pod kątem własnych charakterów i upodobań.