Aranżacja kuchni nie jest łatwa, a jeszcze większym wyzwaniem jest funkcjonalne wykończenie niewielkiego pomieszczenia. Aby przygotowywanie posiłków oraz przechowywanie kuchennych akcesoriów było naprawdę wygodne, konieczne jest właściwe rozplanowanie wszystkich elementów wyposażenia. Oto 3 sposoby na umiejętne zagospodarowanie małej kuchni.
W małych pomieszczeniach każdy centymetr powierzchni jest na wagę złota. W niewielkich kuchniach nie możemy sobie pozwolić na nierozważne gospodarowanie dostępnym metrażem, dlatego każdy element wyposażenia musi być dobrany idealnie.
Po pierwsze: meble
Szafki kuchenne oraz blaty stanowią podstawę wystroju pomieszczenia. One zapewniają nam powierzchnię do przechowywania sprzętów oraz przygotowywania posiłków. Aby każdy dostępny centymetr wykorzystać praktycznie, warto postawić np. na specjalne szafki narożne z wysuwanymi koszami. Dzięki nim również narożniki pomieszczenia będą zabudowane, a my będziemy mogli łatwo sięgnąć do wnętrza szafek. Innym sposobem na dobre wykorzystanie przestrzeni jest zrezygnowanie ze stołu na korzyść blatu. Można go bowiem tak zagospodarować, aby w kuchni powstał mini barek. Do blatu można dostawić hokery i miejsce do spożywania posiłków gotowe. W artykule http://www.miastokobiet.pl/wybieramy-blat-kuchenny/ znajdziemy informacje przydatne przy wyborze blatu kuchennego, które pomogą dobrać idealne rozwiązanie.
Po drugie: ściany
Jeśli w szafkach kuchennych wciąż brakuje nam miejsca na przechowywanie wszystkich akcesoriów, należy wykorzystać również wolną powierzchnię ścian. Przestrzeń pomiędzy dolnym a górnym rzędem szafek znakomicie się ku temu nadaje. Wystarczy przytwierdzić do ścian relingi z haczykami i zyskamy miejsce do przechowywania akcesoriów kuchennych czy kubeczków.
Po trzecie: na wymiar
Jeśli metraż jakim dysponujemy jest naprawdę niewielki, dobrym sposobem na zyskanie większej powierzchni jest wybór mniejszych sprzętów kuchennych. Jednokomorowy zlew czy płyta wyposażona w dwa palniki zapewnią więcej miejsca na blatach.