Moda na parowary dotarła do Polski wraz z coraz większą dbałością o zdrowie i utrzymanie kondycji fizycznej. Oczywiste jest bowiem, iż jedzenie w nich przygotowane jest dużo zdrowsze, ponieważ nie podlega smażeniu i innym formom niezbyt zdrowej obróbki cieplnej.Możliwość przygotowania posiłków niskokalorycznych, bogatych w witaminy, a przede wszystkim smacznych to oczywiście nie jedyna zaleta parowarów. Oszczędność miejsca (ponieważ zbędny jest stos garnków) oraz pieniędzy (rachunki za gaz) pozwalają na naprawdę mocne zastanowienie się na zakupem takiego urządzenia.
Na co jednak zwracać uwagę? Poniżej kilka rad.
Parowary złożone są z pojemnika dolnego, gdzie umieszcza się wodę odpowiedzialną za obróbkę cieplną, oraz pojemników górnych na których układane są kolejne składniki. Całość jest nakrywana pokrywą, podłączana do prądu i ustawiana na odpowiednią długość pracy urządzenie.
Z tego wynika, iż pierwsza rzeczą na jaką trzeba zwrócić uwagę jest jakość z jakich wykonano pojemniki oraz ich ilość i rozmieszczenie. Ideałem byłyby pojemniki ustawione poziomo oraz aluminiowe. Dzięki temu potrawy nie przenikałyby swoimi smakami, a także trwałość materiału byłaby dużo większa niż tworzyw sztucznych. Warto również zadbać aby dno było wyjmowane, dzięki czemu da się przyrządzić potrawy o większych gabarytach (szczególnie ważne przy mięsie).
Jeśli chodzi o zbiornik na wodę ważne jest istnienie w nim lejka lub otworu umożliwiającego dolewanie cieczy w trakcie gotowania. Ułatwi to znacząco obsługę całego urządzenia i uczyni je dużo bardziej praktycznym.
Co do mocy parowaru warto inwestować w te, co najmniej 1000 W – w przeciwnym wypadku potrawy będą się przyrządzać naprawdę wolno, a samo urządzenie zagotuje wodę w długim czasie.
Warto przemyśleć zakup nowoczesnego i bardzie zaawansowanego technologicznie urządzenia – takie funkcje jak programy gotowania czy też automatyczny timer podniosą komfort użytkowania parowaru.
Ciekawostką są funkcje związane z trzymaniem ciepła po wyłączeniu urządzenia – potrawy nadal będą miały odpowiednią temperaturę. Tak zwana „delikatna para (Gentle Steam) może się przydać, jeśli nie lubisz zbyt rozgotowanych potraw.
Podsumowując – parowar to dobry wybór dla każdego – pomaga utrzymać zdrowie i zgrabna sylwetkę oraz przygotować naprawdę smaczne potrawy.