Kuchnia jest bardzo ważnym domowym pomieszczeniem. Tutaj gotujemy i często pozywamy posiłki w gronie rodziny. Dlatego tak ważne jest odpowiednie wyposażenie kuchni, które pozwoli na sprawne wykonywanie wszelkich kuchennych czynności.
Każda kuchnia, bez względu na nasze zaangażowanie w gotowanie, zawsze wyposażona jest w podstawowe, charakterystyczne dla tego pomieszczenia sprzęty. Lodówka, kuchenka, zlewozmywak, okap – niemal każdy z nas posiada te urządzenia. To o nich mydlimy w pierwszej kolejności, urządzając kuchnię i to bez nich byłaby ona zupełnie bezużyteczna.
Jednak poza tym podstawowym wyposażeniem, powinniśmy także zadbać o inne kuchenne akcesoria, które z pewnością przydadzą nam się, jeśli korzystamy z możliwości, jakie dają nam wszelkie kuchenne urządzenia. Przedstawiamy więc, co powinno znaleźć się w każdej kuchni:
Miarka – miarki występują w rożnych postaciach i wielkościach. Najbardziej szczegółowe to miarki w formie plastikowych zwykle naczyń, na których widnieją oznaczenia miar dla poszczególnych produktów spożywczych czy substancji, np. płynów, maki, cukru, ryżu, kaszy itp. dzięki nim skutecznie odmierzymy ilość składników potrzebnych do każdego dania czy deseru.
Waga – po części pełni tę samą funkcję co miarka, jednak dodatkową jej zaletą jest fakt, że za jej pomocą zważymy wszelkie produkty: mięso, warzywa, owoce itp.
Mikser – sprzęt niezbędny w każdej kuchni. Dzięki mikserowi z kompletem wymiennych końcówek służących w różnych celach, możemy wyczarować każdy deser i potrawę, zaoszczędzając przy tym czas i siły.
Durszlak – czyli rodzaj dużego sitka. Naczynie z dziurkami, dzięki któremu wszelkie umyte przez nas warzywa i owoce ociekną z wody, która będzie skapywała np. wprost do zlewu. Durszlak jest też niezastąpionym sprzętem do odcedzania makaronu.
Rękawice kuchenne – rzecz tak prozaiczna, jak termoochronne rękawice kuchenne, powinna znaleźć się w każdym domu. Dzięki rękawicom możemy w bezpieczny sposób wyjąć z piekarnika gorące ciasto lub naczynie żaroodporne albo chwycić za ucha garnek z wrząca zupą.
Minutnik – małe urządzenie, które pozwoli nam na czas wyjąć z piekarnika ciasto lub zdjąć z ognia gotujące czy smażące się potrawy. Dzięki niemu możemy zająć się innymi czynnościami, mając pewność, że sygnał czasomierza przypomni nam w odpowiedniej chwili o przygotowywanych daniach.
Jeśli nasza przygoda z gotowaniem dopiero się rozpoczyna, wymienione akcesoria stanowią podstawowe wyposażenie, które pozwoli nam na kulinarne eksperymenty. W miarę rozwoju naszej pasji i umiejętności sami zauważymy, czego jeszcze brakuje wśród naszych kuchennych gadżetów.
Photo credit: 190.arch (aka mamma190) / Foter / (CC BY-NC-ND 2.0)
Photo credit: Jason. Tabarias / Foter / (CC BY-NC-SA 2.0)