Silikon jeszcze do niedawna kojarzył się ze wszystkim, tylko nie z gotowaniem. Tymczasem wykonane z tego materiału przybory i gadżety okazały się prawdziwym hitem. Wynika to zapewne z wielu zalet, jakimi odznacza się silikon. Przyjrzyjmy się, co właściwie w nim takiego szczególnego i jak wykorzystać go w kuchni.
Właściwości silikonu
Materiał ten ma bardzo wiele właściwości, dzięki którym tak doskonale spisuje się w kuchni. Oto niektóre z nich:
- nieprzywieralność – wszelkie akcesoria kuchenne z silikonu pokryte są warstwą non stick. Dzięki niej nie wymagają natłuszczenia, a wszelkie potrawy z łatwością odchodzą od ścian foremek.
- odporność termiczna – silikonowe akcesoria przystosowane są do bardzo niskich (od -40 stopni) oraz bardzo wysokich (nawet 340 do stopni Celsjusza) temperatur. Tego typu wyposażenie można wyciągnąć z zamrażarki i od razu wstawić do rozgrzanego piekarnika, bez obawy, że pęknie.
- uniwersalność – dzięki temu zakresowi temperatur silikonowe gadżety można wykorzystywać zarówno w piekarnikach, jak i w zamrażarkach. Służą więc i do przygotowywania dań ciepłych, i do zimnych deserów.
- elastyczność – przybory z silikonu są elastyczne i rozciągliwe, co ułatwia ich przechowywanie. Nie ma w ich przypadku zagrożenia stłuczeniem czy popękaniem.
- nieszkodliwość – zarówno dla naszego zdrowia jak i dla składników spożywczych, które mają z silikonem kontakt, pozostaje on neutralny.
- łatwość czyszczenia-wystarczy ciepła woda lub zmywarka do naczyń.
Kuchenne akcesoria silikonowe
Analizując powyższe zalety silikonu, nie trudno stwierdzić, że z pewnością znajdzie on zastosowanie w kuchni. Przedstawiamy więc, jakie wykonane z tradycyjnych materiałów akcesoria i sprzęty wykorzystywane w kuchni możemy zastąpić już silikonowymi:
- formy do pieczenia ciast – przekrój kolorów i rozmiarów jest bardzo duży. Wśród nich można też znaleźć formy, w których upieczemy ciasto od razu w porcjach.
- foremki do pieczenia ciasteczek – kolor i wzór ciasteczek do wyboru: od dyni, przez jajko, po czaszki.
- foremki do czekoladowych pralinek – równie duży wybór, co wyżej wymienionych form.
- foremki do muffinek i babeczek,
- foremki do lizaków,
- łapki do naczyń i rękawice – umożliwiają bezpieczne chwytanie gorących naczyń.
- maty– do położenia na stole lub z wytłoczonymi wzorami do dekoracji ciast, tortów.
- łyżki, łyżeczki, noże, szpatuły, mieszadła – wszelkiego rodzaju sprzęt do mieszania, smarowania, nabierania i nakładania.
- naczynie do wypieku chleba– odmierzymy w nim składniki, wyrobimy ciasto i upieczemy.
Nie sposób wymienić tu wszystkich zastosowań silikonu w kuchni. Dodajmy jednak, że wśród ciekawszych kuchennych gadżetów, które zostały z niego wykonane, znajdują się też chlebaki, durszlaki, zaparzacze do herbaty, pędzle czy foremki do sadzonych jajek.
Foto: Photo credit: Foter / CC BY-SA
Foto: Photo credit: dontcallmeikke / Foter / CC BY-ND