Jakich błędów unikać podczas projektowania kuchni?

Źle zaprojektowana kuchnia i niefunkcjonalne rozwiązania mogą nam skutecznie odebrać całą przyjemność gotowania. Dlatego zanim zamówimy meble oraz umiejscowimy poszczególne sprzęty, warto wiedzieć, jakich błędów się wystrzegać. Ta wiedza pomoże nam zaaranżować pomieszczenie naszych marzeń, w której będziemy mogli poczuć się jak mistrzowie kuchni.

Kuchnia jest jednym z najważniejszych pomieszczeń w domu. To tu przygotowujemy posiłki, często je spożywamy. Ponadto zwykło się mówić, że właśnie w kuchni mają miejsce najlepsze imprezy. Dlatego tak bardzo ważne jest, aby kuchnia była nie tylko atrakcyjnym, ale też funkcjonalnym wnętrzem.

Zbyt duże odległości pomiędzy poszczególnymi strefami

Każda funkcjonalna kuchnia powinna zostać zaplanowana wedle podziału na poszczególne strefy. Są to strefy przygotowywania posiłków, przechowywania, zmywania i opcjonalnie spożywania. Odległości pomiędzy nimi nie powinny być zbyt duże. Ułatwi to nam nie tylko gotowanie, ale też utrzymanie pomieszczenia w czystości.

Za niskie lub za wysokie blaty

W wielu poradnikach można przeczytać, że standardowa wysokość na jakiej znajduje się blat kuchenny, to 85 cm. Ta zasada może się sprawdzać dla ogółu społeczeństwa, ale może być niewypałem dla osób szczególnie wysokich lub niskich. Dlatego należy skonsultować to z fachowcem, który wykona dla nas meble kuchenne – wysokość blatu możemy dostosować do swojego wzrostu tak, aby przygotowywanie posiłków nie wymagało np. ciągłego pochylania się.

Z dala od narożników

Takie urządzenia jak piekarnik, kuchenka czy zlew nie powinny znajdować się w narożnikach pomieszczenia, ograniczone z jednej strony ścianą. Najlepszym rozwiązaniem jest, gdy z obu ich stron znajduje się blat. Taka dodatkowa powierzchnia robocza będzie nieoceniona zarówno przy zmywaniu, jak i gotowaniu.

Mniej znaczy więcej

W funkcjonalnej kuchni należy także dobrze przemyśleć, jakie sprzęty ustawimy na blacie. Nie warto ograniczać dostępnej powierzchni na przechowywanie rzadko używanych sprzętów np. sokowirówki lub tostera. Jeśli tylko dysponujemy odpowiednią ilością miejsca w szafkach, wszystko czego nie używamy codziennie, lepiej przechowywać właśnie tam. W rezultacie kuchnia będzie prezentować się znacznie lepiej.

Ergonomia: zasada trójkąta roboczego

Kuchnia to miejsce gdzie przyrządza się smakowite potrawy – szybie śniadanie w tygodniu czy wyszukaną kolacje na spotkanie z przyjaciółmi w weekend. Bez względu na to jak często gotujecie i ile czasu spędzacie w tym pomieszczeniu, powinno ono być funkcjonalne, aby stało się przyjazną przestrzenią.

Continue reading

Pralki, suszarki – a może 2 w 1 ?

Pralko-suszarki mają zdecydowanie dużo zalet. Przede wszystkim pozwalają nam zaoszczędzić czas, ponieważ nie musimy rozwieszać mokrego prania. Dodatkowo wiele produktów ma opcję suszenia naszych ubrań w taki sposób, że nie będziemy musieli go później prasować, więc oprócz kolejnych kilku zaoszczędzonych minut mamy również mniej pracy.

Continue reading

Kuchnia – otwarta czy zamknięta?

Jednym z częstszych dylematów przy okazji aranżacji i projektowania kuchni jest rozterka, czy pomieszczenie to powinno być otwarte na przyległe do niej pokoje (salon, jadalnia) czy też powinno się je wyraźnie oddzielić od pozostałej części domu lub mieszkania.

Continue reading