5 zasad dobrej kuchni

Udostępnij na:  

 

Dobra kuchnia – dwojako można to sformułowanie rozumieć, lecz dziś mowa o kuchni jako pomieszczeniu – funkcjonalnej i dobrze urządzonej, dzięki czemu doskonale służącej wszystkim domownikom.

  1. Swoboda – to pierwsze na co powinniśmy zwrócić uwagę, urządzając kuchnię. Nie będzie z tym problemu w pomieszczeniach dużych rozmiarów, jednak w niewielkich kuchniach – już tak. Pamiętajmy, aby nawet najmniejszą kuchnię urządzić w taki sposób, abyśmy mogli swobodnie się w niej poruszać: powinniśmy z łatwością dojść do zlewu, usiąść przy stole, otwierać kuchenne szafki  czy poruszać się przy kuchence.
  2. Łatwość czyszczenia – będąc na etapie urządzania kuchni, zdecydujmy się na materiały, które dobrze sprawdzą się w warunkach dużej wilgotności, wysokiej temperatury i pryskającego tłuszczu. Powinny one umożliwiać szybkie i bezproblemowe czyszczenie wszystkich powierzchni: podłogi, mebli i ścian. Zdecydujmy się raczej na glazurę niż dywan czy klasyczną tapetę.
  3. Umiar – dotyczy to wyposażenia kuchni w różnego typu akcesoria dekoracyjne. Nawet w dużej kuchni zbyt wiele drobiazgów mających ją ozdabiać, ostatecznie wywoła efekt odwrotny, sprawiając wrażenie chaosu i nieładu. Pamiętajmy tez, że na wszelkich bibelotach; figurkach, girlandach, obrazkach itp. będzie gromadził się kurz i tłuszcz. Nie tylko będzie wyglądało to nieestetycznie, ale także stanie się siedliskiem drobnoustrojów.jak dobrze urządzić kuchnię
  4. Bezpieczeństwo  -powinniśmy zadbać o nie tylko wtedy, gdy mamy małe dzieci. Pamiętajmy o tak podstawowych rzeczach, jak np. detektory gazu i czadu. Są niedrogie, a w ostateczności mogą uratować życie nam i naszym bliskim.
  5. Sprzęt AGD – jeśli leży nam na sercu oszczędność i dbałość o środowisko, warto zainwestować w sprzęty energooszczędne. Zwracajmy więc uwagę na parametry wybranych przez nas urządzeń. Dzięki racjonalnemu wyborowi nasze inwestycje wkrótce się zwrócą. Pamiętaj my też, że równie ważne, co odpowiedni wybór sprzętu AGD, jest jego odpowiednie rozmieszczenie względem siebie oraz profesjonalne podłączenie. Jest to ważne zwłaszcza w przypadku kuchni gazowych i elektrycznych, których nieprawidłowy montaż może skutkować ulatnianiem się gazu lub porażeniem prądem, a także uszkodzeniem samego sprzętu.

Photo credit: AlexanderVanLoon / Foter /  (CC BY-SA 2.0)

Photo credit: jtgonzal / Foter /  (CC BY-NC-SA 2.0)

Udostępnij na:  

 

Dodaj komentarz

CommentLuv badge