Filozofia pieczenia ciast

Udostępnij na:  

 

Pieczenie ciast nie jest domeną wszystkich kucharzy. Każdy ma bowiem swoją ulubiona dziedzinę, nawet w takim fachu, jakim jest gotowanie. Miłośnicy słodkich wypieków wybrali cukiernictwo, jako swój zawód i sposób zarabiania pieniędzy. Nie trzeba jednak być zawodowym cukiernikiem, by móc przygotowywać wyborne wypieki.

Ciasta, ciasteczka, babeczki

Niewiele jest osób, które nie lubią słodkości, a już na pewno nikt nie oprze się świeżemu, pachnącemu ciastu. Nie w każdym domu wypieki są jednak na porządku dziennym. Często zastępujemy je tymi kupionymi w osiedlowych cukierniach. Ciasta, ciasteczka i babeczki – nie trudno je zrobić, choć niektórzy o tym nie wiedzą. Jeżeli potrafimy przygotować jedno, z pewnością poradzimy sobie również z drugim – wiele rodzajów wypieków powstaje bowiem na podstawie tej samej receptury – wystarczy odpowiednia forma.

Ciasta proste i te łatwiejsze

Najprostsze z ciast upieczemy, gdy połączymy ze sobą zaledwie kilka składników. Wystarczą do tego owoce lub konfitury i domowy deser gotowy. Choć znajdziemy wiele takich prostych przepisów na szybkie przysmaki, możemy także pokusić się o przygotowanie ciasta trudniejszego, wymagającego więcej czasu i kuchennych prac. Musimy w tym przypadku zachować np. odpowiednią temperaturę składników lub kolejność ich dodawania. Liczy się tu wyczucie czasu i dokładność proporcji. Tego typu przepisy, choć trudniejsze, również są możliwe do wykonania – wystarczy cierpliwość i dokładność.

przepis na ciasto

Grunt to dobry przepis

W intrenecie, kolorowych czasopismach i książkach kucharskich aż roi się od przepisów na różne wypieki. Pamiętajmy jednak, by nie sięgać po nie bezrefleksyjnie. Nie każdy bowiem przepis wart jest wykorzystania. Jeżeli decydujemy się na wykonanie ciasta, które pieczemy po raz pierwszy, warto posiłkować się recepturą najbardziej szczegółową i dokładną. W trakcie wykonywania kolejnych czynności mogą pojawić się wątpliwości –dobrze, jeżeli przepis potrafi je rozwiać.

W dobrym przepisie uwzględnione zostaną wszystkie warunki, jakie powinny zostać spełnione, by z ciasta nie powstał zakalec – od dokładnych proporcji składników, po ich temperaturę, kolejność łączenia, czas pieczenia, temperaturę piekarnika itp. Pamiętajmy, że dobry przepis będzie w dużej mierze gwarantował nam cukierniczy sukces, nawet jeśli nie jesteśmy mistrzami słodkich wypieków.

Photo credit: jpellgen / Foter /  (CC BY-NC-ND 2.0)

Photo credit: Smaku / Foter / (CC BY-NC-ND 2.0)

Udostępnij na:  

 

Dodaj komentarz

CommentLuv badge