Filtry do ekspresu – niezbędnik każdego amatora kawy

Udostępnij na:
Woda z kranu prezentuje dziś zupełnie inną jakość niż jeszcze kilka lat temu. Wiele osób decyduje się zrezygnować z kupowania wody mineralnej, gdyż jej odpowiednik „z kranu” spełnia dokładnie te same standardy. Co więcej – w wielu miejscach w naszym kraju, woda z kranu jest mineralizowana w takim stopniu, że jej spożywanie może być zdrowsze niż spożywanie tradycyjnej wody butelkowanej. Niestety, spożywanie wody z kranu ma też swoje negatywne konsekwencje, których nie należy ignorować. Jej wysoki poziom „twardości” może wywołać określone konsekwencje zdrowotne, jak i uszkodzić nasze urządzenia. Jest to szczególnie istotne w przypadku amatorów kawy, którzy do jej przyrządzenia stosują specjalne ekspresy. Zapraszamy do lektury, z której dowiesz się, dlaczego należy używać filtrów do ekspresów do kawy oraz po jakie warto sięgnąć.

Woda z kranu a osady kamienne – zagrożenie dla zdrowia i nie tylko

Filtry do ekspresuTak zwana „kranówka” jest coraz chętniej spożywana w naszym kraju oraz wykorzystywana do przyrządzania różnego typu napojów. Wymienić tu należy także kawę, bez której niemal każdy z nas nie wyobraża sobie początku dnia. Woda z kranu ma jednak ten znaczący minus, że w jej składzie znajduje się wiele różnego rodzaju drobinek, osadzających się na naczyniu, w którym jest przechowywana lub podgrzewana.

Kamienny osad wpływa niszcząco zarówno na nasze zdrowie, jak i na sprzęty, których używamy. Pod wpływem zbyt częstego kontaktu z wodą z kranu, szkliwo naszych zębów może zacząć zmieniać kolor, prowadząc do rozwoju paradontozy lub innych nieprzyjemnych komplikacji. W przypadku urządzeń technologicznych – osad kamienny może obniżyć poziom ich funkcjonowania lub nawet doprowadzić do poważnej awarii uniemożliwiającej ich dalsze użytkowanie.

Filtry do ekspresu do kawy a walka z osadem kamiennym

Wiele osób poszukuje więc sprawdzonych sposobów, by obniżyć ilość osadzającego się w naszych sprzętach kamienia. Jednym z najskuteczniejszych jest stosowanie filtrów – zarówno tych oczyszczających wodę przed spożyciem, jak i przeznaczonych do stosowania w określonych urządzeniach. Wśród tych ostatnich, wspomnieć należy przede wszystkim o filtrach do ekspresów na kawę, których stosowanie wydłuża żywotność naszego ekspresu oraz pozwala cieszyć się naturalnym aromatem kawy, pozbawionej niepotrzebnych zanieczyszczeń.

Szczególną popularnością cieszą się filtry produkowane przez Filter Logic, brytyjską firmę specjalizującą się w produkowaniu zamienników stosowanych w urządzeniach marki Saeco / Philips. Oferowane przez Filter Logic produkty to zamienniki oryginalnych i droższych filtrów, cechujące się identycznym poziomem skuteczności w oczyszczaniu wody z osadu kamiennego. Zastosowany w nich aktywny węgiel wykazuje wyjątkową skuteczność w pochłanianiu zanieczyszczeń, które normalnie osadzałyby się na powierzchni naszego ekspresu lub wraz z wodą przenikały do naszego organizmu.

Co równie ważne – woda oczyszczona za pomocą filtrów Filter Logic odzyskuje naturalny smak i aromat – zaczyna przypominać krystalicznie czystą wodę górską. Jest to cecha, którą docenią wykwintni amatorzy kawy, przywiązujący szczególną uwagę do jej walorów smakowych.

Udostępnij na:

Dodaj komentarz

CommentLuv badge