Płyta gazowa, indukcyjna, ceramiczna czy indukcyjna – która wybrać? (Część I)

Udostępnij na:  

 

Wbrew pozorom wybór płyty grzejnej nie jest prostą sprawą. Na rynku dostępne są cztery główne rozwiązania – płyty gazowe, elektryczne,ceramiczne oraz indukcyjne. Od wyboru odpowiedniego dla Ciebie rozwiązania zależeć będzie nie tylko komfort użytkowania ale także koszt eksploatacji, napraw, a także przyrządzania posiłków.Płyty gazowe to najbardziej popularne i znane z polskich domów rozwiązanie. Dla wielu osób jedyne „prawdziwe” gotowanie odbywa się właśnie w ten sposób. Postęp techniczny spowodował, iż kuchnie tego typu, o dużym stopniu zaawansowania technicznego, mają palniki o bardzo dużej mocy, często z podwójną lub potrójną koroną, a także takie o kształcie eliptycznym, pozwalającym na korzystanie choćby z brytfann. Ciekawostką jest fakt, iż na rynku są już obecne kuchnie tego typu z palnikami osadzonymi w szklanej tafli.

Problemem z kuchniami gazowymi wynika z tego, iż są to urządzenia o najniższej sprawności energetycznej, a także emitujące spaliny bezpośrednio do otoczenia.

Kolejnym „tradycyjnym” typem kuchni są standardowe kuchenki elektryczne. Ich niezaprzeczalnym plusem jest niska cena związana z nieceramiczną powłoką grzewczą. Płyty tego typu posiadają żeliwne pole grzejne o zróżnicowanej wielkości sterowane pokrętłami. Powierzchnia ich nie jest plaska co powoduje problemy przy czyszczeniu, a zasilanie przez konwencjonalne spirale grzejne to oczywiście mała ekonomiczność spowodowana dużymi stratami ciepła. Brak zaawansowanych funkcji, zabezpieczeń przed poparzeniem (szczególnie jeśli chodzi o dzieci) rekompensować może jedynie niska cena – te z czterema elementami grzewczymi to około 360 – 500 złotych.

Płyty ceramiczne to z kolei rozwiązanie, które pojawiło się już w latach siedemdziesiątych ubiegłego stulecia. Oznaczały one zupełnie nowa jakość gotowania co miało związek z zastosowaniem ceramiczno-szklanej oraz płaskiej płyty, wyglądającej dużo lepiej niż jej poprzedniczki. Jej sprzątanie jest również dużo prostsze, a do tego wymaga mniej wysiłki. Spirale elektryczne bądź lampy halogenowe, stanowiące elementy grzejne, znajdują się pod płytą.

Zaletami płyt ceramicznych jest przede wszystkim łatwa kontrola nad gotowaniem dzięki przyciskom dotykowym, zabezpieczenie przed dziećmi, timer, a w niektórych modelach również czujniki smażenia oraz automatyczne gotowanie. Najtańsze modele rozpoczynają się już od 600 złotych.

W drugiej części wpisu omówię płyty indukcyjne i dokonam zestawienia z innymi modelami.

 

 

 

Udostępnij na:  

 

Dodaj komentarz

CommentLuv badge