Podłoga kuchenna jest najcenniejsza

Udostępnij na:

Być może mamy miliony pomysłów na to jak powinna wyglądać nasza wymarzona podłoga w kuchni. Być może marzy nam się coś efektownego, coś zaskakującego, ale i niestety mało praktycznego. Warto skupić się nad jednym: podłoga w kuchni jest najcenniejsza, wtedy, gdy jest łatwa w utrzymaniu czystości.

Priorytetem, który wypiera wszystkie pomysły, oraz nadaje funkcjonalności, są płytki kuchenne. Przede wszystkim cieszą się one mianem najbardziej estetycznych oraz najbardziej praktycznych możliwości wykończeniowych do kuchni. Każda, nawet najmniej odporna na zabrudzenia płytka jest lepsza od innych rodzajów podłogi.

Płytki, w zależności od klasy oraz rodzaju, są odporniejsze na uszkodzenia mechaniczne, w porównaniu z panelami podłogowymi, deskami drewnianymi czy parkietem. Nie wspominając już o przestarzałej wykładzinie czy stosowaniu dywanów w kuchniach i jadalniach.

Jak wiadomo, kuchnia jest miejscem, w którym się gotuje, zjada potrawy oraz przechowuje w szafach szklane i porcelanowe przedmioty. W każdej chwili narażamy naszą podłogę na uderzenie, stłuczenie oraz ubytek. Panele ze względu na kruchość musiałyby być wymieniane po każdym uderzeniu. Płytka z kolei jest wytrzymała i dlatego idealnie nadaje się do kuchni.

Płytki kuchenne są zarówno ozdobą kuchni, jak również elementem wykończenia wnętrza. Kupujemy zazwyczaj płytki w barwie pasującej do mebli oraz koloru ścian. Płytki w kuchni powinny być odporne na uderzenia mechaniczne. Ważne, aby nie były zbyt śliskie oraz aby były odporne na zabrudzenia, ponieważ w kuchni w każdej chwili może się coś wylać. Do kuchni nie wybieramy gresu surowego, ponieważ plamy na takich płytkach są bardzo trudne do usunięcia.

Płytki kuchenne są nieodzownym elementem wystroju wnętrza. Dodają kuchni uroku, jak również są o wiele bardziej trwałe niż panele podłogowe bądź podłoga drewniana. Najczęściej wybieramy wielkie i jasne płytki na wysoki połysk, wówczas wyglądają jakby stale były czyste. Nie kupujemy płytek surowych, ponieważ zabrudzenia z takich płytek praktycznie nie schodzą bez użyci silnego chemicznego detergentu. Decyzja w tej sprawie należy do nas samych. Wybierzmy rozwiązanie praktyczne, które będzie służyło na lata, ale też takie, które będzie nam się najzwyczajniej w świecie podobać.

Więcej porad dotyczących kuchni!

Udostępnij na:

1 Response

  1. Zgadzam się z tym artykułem, najlepszym materiałem na podłogę w kuchni są płytki. Jak dla mnie płytki można dużo łatwiej utrzymać w czystości niż podłogę drewnianą czy panele. Szczególnie ma to znaczenie w kuchni, gdzie często może się coś rozlać. Teraz jest dostępny szeroki asortyment płytek podłogowych o różnorodnym wzornictwie i cena ich jest dużo niższa niż w przypadku podłogi drewnianej, o którą dodatkowo jeszcze trzeba odpowiednio dbać.
    Płytkarz ostatnio opublikował…Tanie płytki podłogowe o bogatym wzornictwie

Dodaj komentarz

CommentLuv badge