W jaki sposób zapanować nad porządkiem w kuchni?

Udostępnij na:

Porządek w kuchni to nie tylko kwestia estetyki, ale przede wszystkim dobra organizacja i dużo szybsze przygotowywanie posiłków. W kuchni uporządkowanej, gdzie produkty spożywcze mają swoje wyznaczone miejsca, a sprzęty są rozlokowane w praktycznych przegrodach, jest także bezpieczniej. Trudno w takim pomieszczeniu o przypadek oraz niezaplanowane sytuacje. Jak organizować to miejsce?
Jedni spędzają w kuchni znaczną część dnia. Drudzy nieco mnie – mały wycinek wolnego popołudnia. Jednym i drugim zależy na tym by czas spędzony w kuchni był przede wszystkim kulinarnym uniesieniem a nie kucharską potyczką. W dobrze zorganizowanej kuchni panuje porządek. Sprzęty oraz produkty są uporządkowane, posegregowane. Nie ma tutaj miejsca na przypadek, im lepiej się organizujemy, tym nasi potencjalni goście są bardziej zadowoleni z przygotowanych dań.

Akcesoria – pomoc w organizacji
W kuchni, podobnie jak w łazience, duże znaczenie dla polepszenia organizacji maja akcesoria. Sprawdzą się tutaj zarówno szczelnie zamykane słoiki, jak i pojemniki wykonane z tworzywa sztucznego. Te pojemniki, które chcemy umieścić na blacie kuchennym, w widocznym miejscu – warto dodatkowo upiększyć – przemalować je farba magnetyczną lub przywiesić do nich tabliczki z opisem zawartości.

Pojemniki schowane w szafkach powinny mieć praktyczne wymiary. Zbyt duże opakowania zajmą niepotrzebnie dużo miejsca. Nieszczelne ułatwią zadomowienie się moli spożywczych.

Organizery od zadań specjalnych
Organizery to jedno z ważniejszych wyposażeni kuchennych szafek oraz szuflad. Bardzo dobrze dzielą nam płaską przestrzeń pozwalając na sprawną organizację mniejszych oraz większych przedmiotów. Organizery najczęściej służą nam do podziału poszczególnych sztućców. Są także ciekawym wypełnieniem szafek z przyprawami, drobnymi produktami sypkimi oraz spożywczymi. Organizery wypełniają ponadto także szafki okrągłe i półokrągłe do których chowamy większe i mniejsze garnki, patelnie czy miseczki.

Ich zaletą jest zwykle bardzo dobre wykończenie i mocny materiał.

Mniej znaczy więcej – to hasło powinno towarzyszyć organizacji kuchennej. Im mniej dekoracji, akcesoriów oraz pojemników pozostawimy widocznych dla gości przebywających w pomieszczeniu tym mniejsze będzie wrażenie chaosu. Kuchnia wyda się optycznie większa i dobrze zorganizowana.

Udostępnij na:

Dodaj komentarz

CommentLuv badge