Status singla wcale nie pociąga za sobą awansu materialnego, może poza brakiem wydatków na ten bilet do kina, który trzeba było okazjonalnie kupić. Ale to że mieszkasz sam/a wcale nie oznacza że jedzenie na mieście jest twoja jedyna opcją. Nie chcesz też pewnie skończyć jak bohater telewizyjnego reportażu, który jadł chińskie zupki z keczupem, dlatego podpowiemy ci jak w pełni wyposażyć swoją kuchnię za niewielkie pieniądze. Z tymi przedmiotami nigdy nie będziesz w kulinarnym boju sam i podołasz każdemu zadaniu.
Podstawy
Załóżmy że zaczynasz od zera, poza zwyczajowym zestawem kubków, parą sztućców i jednym garnkiem nie masz nic więcej. Musisz zaopatrzyć się w przynajmniej kilka utensyliów, kluczowym będzie na początek posiadanie noża, deski, patelni i łyżki. Wbrew pozorom te cztery przedmioty sprawią że jesteś w stanie wykonać większość podstawowych dań. Dlatego zalecamy zajrzeć do naszego poradnika, gdzie wypisaliśmy podstawowe kryteria doboru noża. Wybierz patelnię teflonową ze średniej półki, a nawet używaną z najwyższej półki (najlepiej ceramiczną). Tak, znajdziesz wiele ofert używanego sprzętu kuchennego i nie bój się z nich korzystać. W przypadku patelni na początek wystarczy ci średniej wielkości, jeżeli nie planujesz gościć wielu osób posiłkiem, może posłużyć ci długie lata.
Łyżka i deska oczywiście powinna być nowa, poszukaj model z wytrzymałego drewna. Plastikowe deski zdają się dobrym rozwiązaniem, ale psują się szybko i wyglądają koszmarnie. Tajemnica utrzymania desek leży w konserwacji – po każdym skorzystaniu dokładnie ją umyj i koniecznie wysusz, a nie będzie pękać.
Uzupełnienie
Jeśli już skompletowałeś taki drobny zestaw, czas dodać kilka nowych możliwości. Do duszenia, odgrzewania w płynie, gotowania jajek i tworzenia sosów niezbędny będzie ci rondelek, naczynie które zszokuje cię swoją przydatnością. Tutaj również możesz znaleźć ofertę używanych garnków, wbrew pozorom to że służyły już komuś działa na ich korzyść – zdały egzamin polowy. Następny na liście Twoich zakupów jest durszlak, zwłaszcza jeśli w Twojej diecie znajdują się makarony. Możesz także zainteresować się specjalnym garnkiem do klusek, ale na początek utrzymuj się przy sprzętach które możesz użyć do odcedzania wszystkiego. Zalecamy wersję metalową, czyszczenie wąskich otworów w plastiku to ciężka praca. Dobrym pomysłem będzie także kupienie plastikowych pojemników na żywność, schowasz w nich zarówno ryż którego nie zdołałeś dojeść, jak i ofiarowane przez rodzinę ciastka. Pamiętaj jednak żeby nie kupić ich za dużo, zagracają kuchnię w tempie astronomicznym.
Mała, nieczęsto używana kuchnia ma tendencje do obrastania w dwie rzecz – nieużywane sprzęty i brud. Ten drugi wyeliminować dość łatwo – sprzątaj na bieżąco i naucz się efektywnego korzystania ze swoich garnków i przyborów. Wiadomo że nie zawsze chce się umyć blat kuchenny i naczynia, ale jeśli zrobisz to po skończonym posiłku nie ryzykujesz że Twoja kuchnia zamieni się w królestwo grzyba. Po drugie, staraj się brudzić tylko jeśli musisz. Składniki mieszaj w garnku w którym będziesz je gotować, przerzucaj na talerz z którego będziesz jadł i rób kolejkę smażenia na patelni. Czasami może to działać na Twoją korzyść, cebula usmażona na tłuszczu wytopionym z wcześniej przygotowywanych kotletów ma ciekawszy smak.
Idą wyżej po szczeblach kuchennej kariery, uważaj by nie popaść w gadżetomanię. Przed zakupem każdego fragmentu wyposażenia zastanów się czy przypadkiem nie masz czegoś co spełnią już tę funkcję. Jeśli tak – rezygnuj z zakupu, bo w Twoje szafki nie są z gumy. Dbaj o swoje sprzęty, o deskach już mówiliśmy, ale dokładne wycieranie i suszenie powinno dotyczyć wszystkich sprzętów. Nie używaj metalu na teflonie, po zdarciu powłoki jest już praktycznie do wyrzucenia. Trzymaj porządek w swoich narzędziach a będziesz w stanie tworzyć za każdym razem prawdziwą ucztę dla jednego.