Gotowanie

Jak grillować smacznie i zdrowo?

Grillowane mięso, ryby czy warzywa to smaki lata. Warto jednak zwrócić uwagę, aby przygotowane na ruszcie dania wyróżniały się nie tylko walorami smakowymi, ale też odżywczymi. Jak zatem grillować smacznie i zdrowo? Oto kilka wskazówek, dzięki którym będziesz mógł przygotować na ruszcie pożywne posiłki dla całej rodziny.

Wprawdzie sezon ogrodowy, a co za tym idzie i czas grillowania dobiegają już końca, to jednak warto pomyśleć o przygotowaniu się do wiosny. Obecnie możesz liczyć nie tylko na korzystne ceny, ale również chłodnym okiem ocenisz i bez pośpiechu zgromadzisz konieczny do grillowania sprzęt, a także zapoznasz się z poprawną techniką przyrządzania dań na ruszcie. Jaki grill wybrać? Zobacz ten artykuł: http://czerwonywidelec.pl/wszystko-chcialbys-wiedziec-grillu-gazowym-sprawdz-jaki-model-kupic/

Grill ma znaczenie

vegetables-1620537_1280

Podczas grillowania, gdy tłuszcz z mięsa skapuje na rozżarzone węgle, powstają substancje, które mogą mieć działanie rakotwórcze. Dlatego podczas grillowania należy używać specjalnych tacek, które ograniczają skapywanie tłuszczu. Ponadto należy używać jedynie węgla drzewnego pochodzącego z drzew liściastych.

Zdrową alternatywą dla tradycyjnych grilli opalanych węglem są ich elektryczne i gazowe odpowiedniki. W takim przypadku podczas grillowania mięsa nie wydziałają się szkodliwe substancje, a także nie powstaje nieprzyjemny dym. Jeśli chcesz wiedzieć, jaki grill gazowy wybrać, informacje na ten temat znajdziesz na http://domifikacje.pl/porady/narod-ogrody-grill-murowany-gazowy-weglowy/

Odstaw alkohol

Tradycyjnie nieodłącznym elementem spotkań przy grillu jest alkohol, a zwłaszcza piwo. Niestety jest to bardzo niedobre połączenie. Ciężkie grillowane dania popite piwem to prosta droga do niestrawności i bólu żołądka, dlatego lepiej postawić na naturalne soki oraz wodę mineralną.

Dobrze wypieczone

Częstym błędem jest zbyt szybkie zdejmowanie mięsa z grilla lub wkładanie go na ruszt, pod którym pali się ogień, a nie żar. W takim przypadku uzyskujemy mięso upieczone lub nawet spalone z wierzchu, a surowe w środku. Zjedzenie niedopieczonego mięsa może być szczególnie szkodliwe dla kobiet w ciąży oraz skutkować zatruciami.