Jak grillować smacznie i zdrowo?

Grillowane mięso, ryby czy warzywa to smaki lata. Warto jednak zwrócić uwagę, aby przygotowane na ruszcie dania wyróżniały się nie tylko walorami smakowymi, ale też odżywczymi. Jak zatem grillować smacznie i zdrowo? Oto kilka wskazówek, dzięki którym będziesz mógł przygotować na ruszcie pożywne posiłki dla całej rodziny.

Wprawdzie sezon ogrodowy, a co za tym idzie i czas grillowania dobiegają już końca, to jednak warto pomyśleć o przygotowaniu się do wiosny. Obecnie możesz liczyć nie tylko na korzystne ceny, ale również chłodnym okiem ocenisz i bez pośpiechu zgromadzisz konieczny do grillowania sprzęt, a także zapoznasz się z poprawną techniką przyrządzania dań na ruszcie. Jaki grill wybrać? Zobacz ten artykuł: http://czerwonywidelec.pl/wszystko-chcialbys-wiedziec-grillu-gazowym-sprawdz-jaki-model-kupic/

Grill ma znaczenie

vegetables-1620537_1280

Podczas grillowania, gdy tłuszcz z mięsa skapuje na rozżarzone węgle, powstają substancje, które mogą mieć działanie rakotwórcze. Dlatego podczas grillowania należy używać specjalnych tacek, które ograniczają skapywanie tłuszczu. Ponadto należy używać jedynie węgla drzewnego pochodzącego z drzew liściastych.

Zdrową alternatywą dla tradycyjnych grilli opalanych węglem są ich elektryczne i gazowe odpowiedniki. W takim przypadku podczas grillowania mięsa nie wydziałają się szkodliwe substancje, a także nie powstaje nieprzyjemny dym. Jeśli chcesz wiedzieć, jaki grill gazowy wybrać, informacje na ten temat znajdziesz na http://domifikacje.pl/porady/narod-ogrody-grill-murowany-gazowy-weglowy/

Odstaw alkohol

Tradycyjnie nieodłącznym elementem spotkań przy grillu jest alkohol, a zwłaszcza piwo. Niestety jest to bardzo niedobre połączenie. Ciężkie grillowane dania popite piwem to prosta droga do niestrawności i bólu żołądka, dlatego lepiej postawić na naturalne soki oraz wodę mineralną.

Dobrze wypieczone

Częstym błędem jest zbyt szybkie zdejmowanie mięsa z grilla lub wkładanie go na ruszt, pod którym pali się ogień, a nie żar. W takim przypadku uzyskujemy mięso upieczone lub nawet spalone z wierzchu, a surowe w środku. Zjedzenie niedopieczonego mięsa może być szczególnie szkodliwe dla kobiet w ciąży oraz skutkować zatruciami.

Najpopularniejsze style w kuchni

Dla osób, jakie w kuchni spędzają sporo czasu, urządzenie jej po swojemu jest kwestią ogromnie ważną. Funkcjonalność oczywiście jest niesamowicie ważna, ale styl to także sprawa, nad jaką trzeba się poważnie zastanowić.

Wiele możliwości

Obecnie możliwości jest tyle, że naprawdę ciężko podjąć decyzję. Katalogi wnętrzarskie kuszą nas pięknymi zdjęciami i zachęcają do stworzenia kuchni marzeń. Jednak wszystko oczywiście zależy od naszego gustu. Przeglądajmy zdjęcia, szukając inspiracji, a na pewno w końcu będziemy wiedzieć, co podoba nam się najbardziej. A jest w czym wybierać.

kitchen-1566964_960_720

Nowoczesność i minimalizm

Na pewno jednym z popularniejszych typów kuchni jest ten, gdzie króluje nowoczesność i minimalizm. Mają one tę wielką zaletę, że jest w nich prościej utrzymać porządek. Meble są proste, nie posiadają skomplikowanych zdobień, czy wyszukanych form. To powoduje, że nie ma wielu zagłębień, jakie trzeba czyścić z kurzu czy resztek jedzenia. Gdy do tego zdecydujemy się na materiały, jakie są wygodne w czyszczeniu i trwałe, to uzyskamy miejsce, które będzie nam dobrze służyć. W takiej kuchni także większość sprzętów jest pochowanych w szafkach. Miejsc do schowania ich jest bardzo dużo. To pomaga utrzymać ład, pomieszczenie nie wydaje się zagracone.

Styl wiejski

W opozycji do kuchni nowoczesnej znajduje się kuchnia w stylu wiejskim. To miejsce dla tych, którzy ponad wszystko cenią sobie wnętrza przytulne i swojskie. Dla wielu osób to taka kuchnia babci, która jest jakby powrotem do dzieciństwa. Na pewno w takim miejscu można poczuć domową, ciepłą atmosferę, jaka wyziera z każdego konta. Na pewno lepiej wygląda w domach jednorodzinnych, gdzie z reguły kuchnie są większe.

Rodzinne posiłki

Można wtedy postawić w niej duży stół, na rodzinne posiłki. Jeśli z takiej kuchni mamy do tego wyjście wprost na ogrodowy taras, to robi ona jeszcze większe wrażenie. Bliskość zieleni i roślin powoduje, że styl wiejski prezentuje się tu jeszcze lepiej. Nie może w niej zabraknąć bieli, drewnianych elementów, szarości czy beżowych odcieni. Kilka ludowych wzorów czy kwiaty dopełnią całość. Więcej ciekawych propozycji znajdziemy w artykule Urządzamy kuchnie: wybierz swój wymarzony styl.

A może coś pomiędzy?

To na pewno nie są jedyne możliwości, jednak te najbardziej skrajne. Oczywiście możemy zdecydować się na coś pomiędzy. A może też pokusić się na połączenie różnych stylów? Tutaj już jednak trzeba mieć pewną wprawę, by osiągnąć naprawdę zgraną kompozycję.

3 sposoby na małą kuchnię

Aranżacja kuchni nie jest łatwa, a jeszcze większym wyzwaniem jest funkcjonalne wykończenie niewielkiego pomieszczenia. Aby przygotowywanie posiłków oraz przechowywanie kuchennych akcesoriów było naprawdę wygodne, konieczne jest właściwe rozplanowanie wszystkich elementów wyposażenia. Oto 3 sposoby na umiejętne zagospodarowanie małej kuchni.

Continue reading

Czy warto kupić okap kuchenny?

Chociaż wiele osób jest tego całkowicie nieświadomych, okap tak naprawdę jest jednym z najważniejszych urządzeń, jakie powinny znaleźć się w każdej kuchni. Okap to urządzenie, które pozwala na usuwanie oparów z pomieszczenia. Ponadto – dobrej jakości sprzęt potrafi wchłonąć także tłuszcz, co pozwala na utrzymanie kuchni w czystości.

Okapy do małych mieszkań

Okapy są szczególnie ważnym elementem w przypadku mieszkań niedużych rozmiarów. Bardzo często w takich mieszkaniach stosuje się model kuchni otwartej lub aneksu kuchennego. Oczywiście z jednej strony jest to oszczędność miejsca i bardzo dobry zabieg architektoniczny, z drugiej jednak strony warto zauważyć, że w takim ułożeniu znacznie szybciej rozchodzą się zarówno para, jak i wszelkie zapachy powstałe w procesie gotowania. Zazwyczaj również takie kuchnie nie posiadają okna, co dodatkowo utrudnia wentylację całego mieszkania.

home-1416381_960_720

Duży wybór

Wielu osobom okapy kuchenne kojarzą się wyłącznie z kawałkiem blachy i wiatrakiem. Trzeba przyznać, że taka wizja nie napawa zachwytem. W dzisiejszych czasach wybór okapów kuchennych jest tak duży, że często stają się one niewidoczne lub są elementarną ozdobą danego pomieszczenia. W sklepach z wyposażeniem kuchni można zauważyć okapy w różnych kształtach oraz kolorach. Ponadto w specjalnych przypadkach mogą one być wykonywane na zamówienie – w zależności od wielkości pomieszczenia i indywidualnych wymagań klienta. Jeśli chcemy wybrać najlepszy okap, warto przeczytać ten artykuł: Kupujemy okap kuchenny – zobacz, jakimi parametrami kierować się przy wyborze.

Nowoczesne kuchnie

W nowoczesnych kuchniach bardzo często montowana jest na środku pomieszczenia wyspa, na której znajduje się płyta indukcyjna. Również w takim przypadku można dopasować okap do nowoczesnego pomieszczenia. Trzeba jednak zauważyć, że tego rodzaju sprzęt jest bardzo drogi i niestety nie każdy może sobie na niego pozwolić. Najprostsze okapy, które nie są produkowane na specjalne zamówienie i dostaniemy je od ręki, w sklepie z wyposażeniem rtv i agd kosztują niewiele – dostaniemy modele w cenie nawet od 100 złotych. Koszt jest niewielki, a komfort i wygoda w domu zdecydowania zauważalna już od pierwszego użycia takiego okapu.

Jak wybrać konkretny zlewozmywak?

Zdawać by się mogło, że wybór zlewozmywaka to prosta sprawa. Przecież jest masa bardziej skomplikowanych sprzętów, w jaki musimy naszą kuchnię wyposażyć. Jednak nic bardziej mylnego. Na pewno warto skupić się na niektórych aspektach.

Materiał

Już samo wybranie materiału, z jakiego zrobiony jest zlewozmywak, może nastręczać pewne trudności. Wiele osób decyduje się na stalowe, ponieważ nie są drogie i są proste w utrzymaniu. Do tego są wytrzymałe, więc nie trzeba się martwić, że na przykład uszkodzą się w transporcie. Jednak coraz bardziej na popularności zyskują zlewy kompozytowe. Są bardzo lekkie i bardzo łatwe w utrzymaniu. Na pewno również zachęca fakt, że można je nabyć w różnych kolorach. To bardzo zwiększa walory dekoracyjne takiego wyposażenia kuchni.

Granitowe lub kwarcowe

Bardzo ładnie prezentują się zlewozmywaki granitowe oraz kwarcowe. Są dużo cięższe od powyższych rodzajów, jednak dużo wnoszą do wystroju kuchni, sprawiając, że jest ona bardziej elegancka. Nie należą niestety do najtańszych, dlatego też nie każdy zdecyduje się właśnie na taki wybór. Jeszcze bardziej eleganckie są zlewozmywaki ceramiczne, które wyglądają niesamowicie estetycznie i są bardzo trwałe, jednak z takimi cechami wiąże się oczywiście wyższa cena.

basin-1502544_960_720

Pojemność zlewu

Kolejną ważną sprawą jest pojemność zlewu. Tutaj wybór jest również spory, ponieważ na rynku możemy znaleźć bardzo różne modele. Jednak podstawowy podział to jednokomorowe, półtorakomorowe, dwukomorowe oraz największe, czyli dwu i półkomorowe. Wszystkie one mogą być z ociekaczem lub bez. To od tego ile mamy miejsca w kuchni oraz jak często korzystamy ze zlewu, zależy to, jakiego zlewu potrzebujemy. Gdy mamy zmywarkę, z której korzystamy, to również powinniśmy przemyśleć zakup mniejszego zlewu. Jednak tutaj już wiele zależy od naszych potrzeb. Może także będzie pomocny artykuł Rodzaje zlewozmywaków: jak wybrać idealne rozwiązanie dla swojej kuchni?

Pozostałe kwestie

Już decyzja dotycząca materiału oraz wielkości modelu jest trudna, a co dopiero konkretny wymiar, sposób montażu czy jakieś dodatkowe wyposażenie albo ciekawe funkcje. Na pewno dla wielu osób ograniczeniem i zarazem sposobem na podjęcie decyzji, będzie ustalenie konkretnego budżetu i trzymanie się go. To w jakiś sposób pomoże nam podjąć konkretną decyzję.

Jak wygospodarować w kuchni spiżarnię?

Nawet w najlepiej zaplanowanej kuchni z czasem zaczyna brakować miejsca. Gromadzimy zapasy, przygotowujemy przetwory i oczywiście nabywamy kolejne domowe sprzęty i naczynia. Skutecznym rozwiązaniem, aby wszystkie te przedmioty pomieścić, jest wykonanie spiżarni. Wbrew pozorom na taki luksus mogą pozwolić sobie nie tylko posiadacze przestronnych domów. Oto kilka skutecznych metod, na wygospodarowanie miejsca na spiżarnię nawet w niewielkiej kuchni.

Continue reading

Jak wyczarować nową kuchnię, czyli kilka słów o dodatkach do glazury

Płytki ceramiczne to powszechne wykończenie ścian w kuchni czy łazience. Nadają się zarówno do stref mokrych, jak podłoga w łazience, czy suchych, takich jak ściany kuchenne. Przy ich montażu niezbędne jest zastosowanie spoiny czy fugi, która potocznie mówiąc, połączy ze sobą kolejne elementy.

Continue reading

Wybieramy podgrzewacz wody. O czym pamiętać?

Wybierając podgrzewacz do wody w naszym domu należy się zastanowić, jaki rodzaj będzie dla nas najbardziej odpowiedni.

Jednym z rozwiązań jakie można zastosować jest gazowy ogrzewacz przepływowy. Urządzenie tego typu jest przeznaczone przede wszystkim do powieszenia na ścianie. W obudowie takiego grzejnika znajduje się specjalny palnik wraz z małym wymiennikiem ciepła. Spalanie podgrzewa wodę w wymienniku i daje możliwość jej regulacji na poziomie od 35 do 60 stopni Celsjusza. Podgrzewacz uruchamia się w momencie zarejestrowania przepływającej w nim wody. Nowoczesny podgrzewacz gazowy uruchamia się zaledwie po kilku sekundach – w przedziale od 2 do 3. Po uruchomieniu musimy chwilę poczekać, aż woda nabierze temperatury – ważne jest, aby podgrzewacz znajdował się najwyżej w odległości od 5 do 6 metrów. Jeżeli odległość będzie za duża woda może się dłużej grzać.

Wszystkie podgrzewacze z rodzaju gazowego posiadają dwa rodzaje komór spalania – mogą one być otwarte lub zamknięte. Podgrzewacze z zamkniętą komorą są najbezpieczniejsze. W otwartych komorach spaliny mogą wydostać się do pomieszczenia. Podgrzewczy nie trzeba podłączać do kominka – wystarczy zwykły przewód wentylacyjny.

Kolejnym rodzajem podgrzewacza do wody, to ten, który jest zasilany prądem. Z reguły jest to zbiornik na wodę o pojemności od 30 do aż 200 litrów, w którym jest wbudowana grzałka. Moc grzałki nawet w największych zbiornikach nie przekracza mocy 2 kW. Zbiornik podłączony jest do zwyczajnego gniazdka 230 V., jednakże trzeba pamiętać o tym, że im większa pojemność zbiornika na wodę, tym dłużej się on będzie nagrzewał.

Jeżeli zagrzejemy duży zbiornik i zużyjemy tylko niewielką część wody, to chcąc użyć wody jeszcze raz np. za kilka godzin woda będzie ostudzona i koniecznie trzeba będzie ją zagrzać jeszcze raz. Jest to ogromne marnowanie energii i pieniędzy – w przeciwieństwie do podgrzewacza na gaz. Więcej w Castoramie.